Kezdőlap >> Település >> Mikepércsi Települési Értéktár >>  Mikepércsi Úri Hímzés

Mikepércsi Úri Hímzés

A mikepércsi református gyülekezet tulajdonában található 2 db úri hímzés, melyek az 1757 -es, és az 1763-as évben készültek. Ezeket az értékes mintákat P. Szalay Emőke jelentette meg az Úri hímzések Hajdú-Biharban című kiadványában.

A terítőket 2005- ben fedezte fel Kormányos Lászlóné, mikepércsi hímző- viseletvarró, népi iparművész, a Mikepércsi Hímzőkör vezetője, és szakkörösei segítségével elevenítették fel.

Először a fehér és ezüst fonallal kivarrt terítőt, aztán az arany fonallal készítettet dolgozták fel. Később a Református Templomba és a Gyülekezeti Házba készítettek terítőket, drapériákat, kehely és kenyér takarókat.

A mikepércsi úri hímzés egyik darabja, az 1763-ra datálva patyolat alapanyagra, arany fonallal hímezve készült. Mintái ananász, tulipán, középen köralakban felírat található: „1757 Pap János és Vértesi Ersok asszonyok készítette a kis Pércsi Reformata Szent Ekklézia számára”.

A másik terítő szintén patyolat alapanyagra varrva 1757-re datálva ezüst és fehér fonallal hímezve készült. Akantus levél és virág minta látható rajtuk.

Az ebből feldolgozásra kerülő textíliák tovább éltetik és az itt élő emberekkel megismertetik ezeket az értékeket.


 

 

 


Megosztás közösségi oldalakon
Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció
Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta