Kezdőlap >> Település >> Látnivalók >>  Földikutya Rezervátum

Földikutya Rezervátum

A védett terület Mikepércs és Hajdúbagos határában, fekszik. 1976-ban védetté nyilvánított 300 hektáros Nagynyomás nevű, szép homoki legelő, a magyarországi bennszülött földikutya országosan is egyik legjelentősebbként számon tartott élőhelye. A földikutya mellett nevezetes még a terület a jelentős ürgepopuláció által odavonzott ragadozó madarakról, és a tavasszal itt díszlő fokozottan védett magyar kökörcsinről.

A földikutya rezervátumot K-ről a népvándorláskori szarmata földsáncrendszer az Ördög-árok maradványa választja el attól az erdőterülettől, melynek néhány idős, tatárjuharos tölgyfoltja felidézi a Tiszántúli flórajárás hajdani, tisztásokkal tarkított, nagy kiterjedésű pusztai tölgyeseit. A védett terület átnyúlik Hosszúpályi határába, s a Debrecen-Hosszúpályi műútig tart. Csak engedéllyel és kísérővel látogatható. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának felügyelete alatt áll.

Földikutya: Magyarország egyik legritkább rágcsáló faja a megtévesztő elnevezésű földikutya, akinek csupán annyi köze van az ember legjobb barátjához, hogy egy kicsit hasonlít annak néhány napos kölykéhez. A XX. század elején még szép számmal éltek a Kárpát-medencében, fogyatkozásuknak legfőbb oka a mezőgazdaság terjeszkedése. Napjainkban szigorú természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Megosztás közösségi oldalakon
Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció
Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta