Kezdőlap >> Önkormányzat >> Intézmények >>  Napsugár Bölcsőde

Napsugár Bölcsőde

Mikepércsi Napsugár Bölcsőde

Cím: 4271, Mikepércs Tisza István utca 12 sz.

Elérhetőségek:

Telefon: 06-70/376-6083

 

E-mail: bolcsode@mikepercs.hu

 

Intézményvezető: Dudás Gyöngyike


Bölcsődénk önkormányzati fenntartású, 2014. szeptember 16-án nyitotta meg kapuit. 42 férőhelyes, 5 településről veszünk fel gyermekeket (Debrecen, Derecske, Hajdúbagos, Mikepércs, Sáránd). A bölcsőde alapfeladata a családban nevelkedő, 20 hetestől 3 éves korú gyermekek napközbeni nevelése és gondozása. Ha a gyermek betöltötte a 3. életévét január 1-je és augusztus 31-e között a bölcsődei ellátás az adott nevelési év végén (augusztus 31.) szűnik meg. A következő bölcsődei nevelési év végén (augusztus 31.) szűnik meg a gyermek ellátása, ha harmadik életévét szeptember 1-je és december 31-e között tölti be.
Bölcsődénk a település zöld övezetben helyezkedik el, a központból könnyen megközelíthető.

Az intézmény 3 csoportszobában fogadja a bölcsődés korú gyermekeket. A csoportszobák világosak, napfényesek, tágasak, otthonosak keltőek, a környezet ingergazdag. A játékok jó minőségűek, megfelelnek az egészségügyi és pedagógiai szempontoknak, a gyermekek életkorának, a gyermekek fejlődését, kreativitásuk kibontakozását segítik. A csoportszobák, a gyermekek életkorának megfelelő, modern bútorokkal vannak berendezve. A kialakított napirend biztonságot, állandóságot teremt a gyermekek számára, a napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, fejlettségétől, szükségleteitől, csoportlétszámtól, de befolyásolják azt az évszakok és az időjárás is. A játszóudvar mobil- és rögzített játékokkal biztosítja a gyermekek számára a szabad levegőn való játéktevékenységet. A csoportszobákhoz elektromos napernyő tartozik.

Szakképzett kisgyermeknevelők (6 fő), csoportonként 2-2-2 fő fogadja nagy szeretettel a gyermekeket. A kisgyermeknevelők megteremtik és biztosítják a gyermekek harmonikus fejlődésének feltételeit, figyelembe veszik sajátosságaikat. Segítik a gyermeki személyiség teljes kibontakozását a szocializáció kialakulását. A gyermekek számára fontosnak tartjuk a 'zöld' szemlélet megalapozását, környezettudatos, természetbarát gondolkodás kialakításával. Az önkormányzat által megművelt földterületeken termelt növényekkel (zöldség, gyümölcs) a gyermekek megismerkedhetnek.

Célunk, hogy a gyermekek ellátása magas színvonalon történjen, összhangban a gyermek egyéni szükségleteivel. A szakszerű nevelés- gondozás segítse a gyerekek pszichoszomatikus fejlődését, vegye figyelembe a családok igényeit, és nevelési szokásait. Valósuljon meg a jó minőségű, rugalmas és sokszínű ellátási forma. Településünkön megvalósítottuk a színvonalas bölcsődei ellátást. Az intézményünkbe felvett kisgyermekek számára biztosítjuk a legkorszerűbb nevelés- gondozás feltételeit. A családokkal együttműködve szeretetteljes, szakszerű nevelést, gondozást nyújtunk. Számunkra az intézmény 'a nyugalom és béke szigete' ahova a család legféltettebb kincseit családias környezetben neveljük, derűs légkörben, biztosítva a gyermekek fejlődéséhez szükséges, változatos tevékenységet.

Az egészséges életmód kialakításával, életkoruknak, élettani igényeiknek megfelelő táplálkozás biztosításával segítjük elő az optimális testi fejlődésüket. A bölcsődében tálaló konyha működik, az élelmezés vezetővel egyeztetve alakítjuk ki a gyermekek napi, heti étrendjét.

Prevenciós jelleggel létrehoztuk az önkormányzat támogatásával a sószobát, amit a napirendbe beépítve látogathatnak a gyermekek, és a szülőkkel együtt is tevékenykedhetnek a sószobában.

Bölcsődénkben nagyon sok programmal várjuk a családokat, hagyománnyá vált a bölcsőde születésnapjának ünneplése, a Télapó várása, Adventi délután, Farsang, Húsvét, Gyermeknap, Búcsú uzsonna, melyek megteremtik az ünnepek hangulatát, a gyermekeknek élményt biztosítanak. Nyílt délelőttünkön a leendő bölcsődések és családjuk betekintést nyerhetnek, a bölcsődei életünkbe. Fontos az intézmény és a szülők bizalmi kapcsolatának elmélyítése.

Aktívan részt veszünk a település közösségi életében Pl.: Gyermeknapon, Falunapon és havonta egyszer 'Zene bölcsit' tartunk.

A gyermekek érdekeit figyelembe véve, folyamatos és tartalmas kapcsolatot alakítunk ki a családokkal, intézményekkel, bölcsőde orvossal, házi gyermekorvossal, védőnőkkel, családsegítő szolgálattal, pedagógiai szakszolgálattal.

 

'Foglalkozzunk meleg,

sugárzó szeretettel a

gyermekekkel,

 s akkor ők csodákra

képesek.'

(Erich Fromm)

 

 

 

 

Megosztás közösségi oldalakon
Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció
Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta