Kezdőlap >> Település >> Településtörténet >>  Mikepércs új főtere

Mikepércs új főtere

Falunkban, mintegy 56 millió forintba került az új főtér. Kis falunk lakói ezután gyönyörű, új, parkosított környezetben pihenhetnek.


A mikepércsi főtér átadó ünnepségére sokan ellátogattak. Mindenki kíváncsi volt Mikepércs új pihenő övezetére. Egész napos átadó ünnepségen vehettek részt a településre látogatók. Igaz, aki tehette, a színpadhoz közeli vagy a főtér túlsó végén felállított sátorból hallgatta és nézte a programot, az eső elől menekülve. A falu lakói együtt osztoztak az örömökben. Négy évvel ezelőtt még gazos, rendezetlen terület volt, de hála Mikepércs Önkormányzatának, felújították. Terveket készítettek, pályázatokat írtak, és meg is nyerték azokat.

"A Sapard pályázaton nyertünk, a teljes 56 millió forintos beruházás 75%-át adja az Európai Unió, a maradék összeget kellet biztosítania az önkormányzatnak" - Tímár Zoltán Mikepércs polgármestere.

Az önkormányzat 2004-ben pályázott a SAPARD Előcsatlakozási Alapok keretében a művelődési ház felújítására, illetve a főtér rekonstrukciójára. Előbbi 2005 végére, míg utóbbi idén 2006. június elsejére készült el. Az impozáns rekonstrukciót ugyanaz a tervezőiroda tervezte meg, amely a debreceni Kossuth teret. Tímár Zoltán polgármesterünk elképzelése az volt, hogy valamelyest összhangban legyen Mikepércs főtere a megyeszékhely főterével. A debrecenihez hasonlatos kandelábereket terveztettek és helyeztek el, mint ahogy érvényes ez a padokra és a szemetes edényzetekre is.

Az önkormányzat célja volt, hogy egy központi pihenő park létesüljön a település központjában, éppen ezért - körbe az úttesten - a gyalogátkelőhelyeket megemelték és díszburkolattal látták el annak érdekében, hogy a gépjárművek lassítsanak.

A felújítás során sikerült megmentenünk egy több százéves japánakácfát, amelyet a tervező összhangba hozott a térrel. A park körül, az úttest mellett parkolókat is kialakítottunk a biztonság érdekében. Az összes beruházás értéke meghaladta az 55 millió forintot, amelynek 75 százaléka európai uniós forrás, a fennmaradó 25 százalékból tíz százalékot a BM, 15 százalékot pedig az önkormányzat biztosított.

Sokan Debrecenből és a szomszédos településekről is ellátogattak, hogy megnézzék Mikepércs új főterérét, és hogy együtt osztozzanak az örömben falunk lakóival. A programok is nagyon vonzóak voltak. A jó hangulatról a zene gondoskodott.

Mikepércs Önkormányzata úgy vélekedik, hogy a fejlesztés ezzel nem állt meg. Az önkormányzatunk ugyanis rövid időn belül szökőkutat is épít a település főtere közelében. A későbbiekben pedig folyamatos programokkal akarjuk még vonzóbbá tenni új főterünket.

A nyári estéken zenés programokkal fogja Mikepércs színesíteni a mindennapokat az új főtéren.


A fotókat Deczki Mónika fotográfus készítette. Honlapja: www.deczkifoto.hu

Megosztás közösségi oldalakon
Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció
Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta