Kezdőlap >> Település >> Klubok, civilek >>  Mikepércsi Vadásztársaság

Mikepércsi Vadásztársaság

A természet a gyönyörű természet, hatalma van mindenek felett, a természet az éltető elemünk. Beléptem a kapun az erdő kapuján. A nagy melegben megéreztem a hűvöset, a friss levegőt, a pázsit simogató puhaságát a madarak énekét és a nyugalmat. Beljebb sétáltam az erdőben, amíg csak lehet, csak mentem beljebb és beljebb. Vadásznak lenni jó....."

A vadászat nem más, mint vadűzéses erdőzúgás, de mindig több erdőzúgás - mondta Széchenyi Zsigmond

A Mikepércsi Vadásztársaság 2007 májusában alakult. Mikepércs közigazgatási határában jött létre. Az alapító tagok 22-en voltak és van 3 tiszteletbeli tagjuk: Tímár Zoltán polgármester, Dr. Károlyi Sándor állatorvos és Mike Sándor, akik sokat tettek és tesznek azért, hogy eredményesen vadászhassanak a társaság tagjai.

A helyi egyesület önálló jogi személyként működik. Vadászati módjai közé tartozik a társas vadászat, ahol lőhető vad: a nyúl, fácán, valamint a szárnyas és szőrmés kártevők. A másik vadászati mód az egyéni vadászat ahol őzre, dúvadra, vadkacsára, vadlibára, vaddisznóra, és szárnyas, szőrmés kártevőkre lehet vadászatot folytatni. Területükön többször megjelennek különösen szarvasbőgés idején gímszarvasok, dám szarvasok. Újonnan megjelenő állatfaj - aminek még nem tudják pontosan vadgazdasági jelentőségét megítélni - de, elterjedőben van az aranysakál vagy ahogy népiesen ismerik a nádi farkas, ennek a visszaszorítása kihívás a vadásztársaságokra az apróvad és az őz állomány kártétele miatt.

Tagjaik vadászata mellett több alkalommal hívnak vendégvadászokat. Az ekkor lőhető vadak a fácán, nyúl, vaddisznó, gerle, örvös galamb és a dúvadak. A külföldi bérvadásztatás teszi lehetővé a vadásztársaság gazdasági stabilitását. Vendégeik minden éveben trófeás őzbakokkal illetve jó minőségű vaddisznó agyarakkal távoznak.

Az idén a vadászatok október vége, november elejével kezdődnek az utolsóra pedig február végén kerül sor. A vadászok minden vadászatot a gyülekezési helyen kezdik, ahol az eligazítást az elnök Kun Gábor mellett a vadászvezető Dr. Sápi Levente tartja valamint, Győrösi Gábor vadászmester. Társas vadászatonként átlagosan 16-an vannak, de volt olyan emlékezetes nap is, amikor 25 fő vadászott, hajtókkal együtt. A bőséges vadállomány tette lehetővé, hogy minden vadász számára jusson a terítékből.

A kompetencia egy része a vadász dicsőségét szolgálja, másik része pedig közösségi rendezvényeken kerül felhasználásra. A lehetőségeiknek megfelelően igyekeznek a közösségi életben is részt venni, mint falunapokon vagy nyári fesztiválok főzőversenyein. Büszkeséggel töltötte el őket, hogy a vadász napokon önálló sátorral képviselték a társaságot. Jó kapcsolatot ápolnak más vadásztársaságokkal is, részt vesznek egymás rendezvényein. Már az idei idényre rendelkeznek külföldiek által lekötött időpontokkal őzbak kilövésre, mely elősegíti gazdálkodásuk stabilitását. A szervezés döntő része Simkó Tibor gazdasági vezető vállát terheli. A gyűlések levezetéséért elfogadásáért Makrai Imre, a vadásztársaság titkára felel.

Évente vadászszezon előtt kis vadásznap kerül megrendezésre a Mézhegyi vadászlőtéren. Családias főzéssel tarkítva, majd a lőkészség javítására koronglövő versengéssel.

Természetesen fontosnak tartják azt is, hogy a földtulajdonosokkal jó viszonyt tartsanak, részt vesznek a vadkárok elhárításában és figyelemmel kísérik a vadorzás leleplezését. Hivatásos vadászai eredményes munkájának köszönhetően megszűnt az illegális fa kivágás és terménylopás.

Immár hagyománnyá vált, hogy minden társas vadászatot követően vacsorával kedveskednek a vadászaton résztvevőknek, Mikepércs egyik kellemes éttermében, ahol megoszthatják egymással az élményeiket, késő estébe nyúló anekdotázással. A közösségi életüket kimagasló, számos rendezvényével erősítik, mind az egyéni vadászbarátságot, mind a vadásztársaságok közötti baráti viszonyt.

Megosztás közösségi oldalakon
Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció
Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta